Historia


Linnan historia


© Landgestüt Zweibrücken - 78 -vuotias Lordi & tallipojat, kuva 1880 -luvulta.


Linnan rakentaminen aloitettiin 1800 -luvun alkupuolella aatelisrouva Amadealle ja hänen perheelleen. 7 -vuoden rakennusurakan jälkeen 1825 oli linna vihdoin valmistunut. Amadea perheineen olivat hyvin uskonnollisia ja he kävivätkin viikoittain kylän kirkossa järjestettävässä jumalanpalveluksessa. Jumala taas ei ollut kovinkaan suopea Amadean perhettä kohtaan. Perhe joutuikin kokemaan paljon surua uskonnollisuudestaan huolimatta.

Perheen esikoinen, Jackob kuoli vakavassa onnettomuudessa, ollessaan 15 -vuotias. Linnan ja koko perheen omaisuuden täytyi periytyä tämän johdosta perheen nuoremmalle lapselle Rosabellalle. Testamentin tekeminen ei ollut kuitenkaan mikään yksinkertainen asia. Rosabellan isä vaati tätä naimisiin ennen, kuin isä suostui linnan hänelle testamenttaamaan. Isän lukuisista yrityksistäkään huolimatta ei Rosabella ollut huolinut ketään niistä parista kymmenestä miehestä, jotka hänen isänsä oli tyttärelleen esitellyt. Lopulta uhkasikin Rosabellan isä jättää tyttärensä ilman perintöä ja häätää perheestä. Uhkauskaan ei tuottanut tulosta, joten lopulta pakotti isä tyttärensä väkivallalla uhaten sekä kiristystä apuna käyttäen naimisiin rikkaan ja tunnetun lordin kanssa.

Lordi oli ollut aina hevosmiehiä ja hän rakennuttikin linnan yhteyteen kaksi tallia, toisen oreille ja tosien tammoille. Talleihin majoitti lordi omat hevosensa, jotka edustivat rodultaan kettujen metsästyksessä käytettäviä Amerikan puoliverisiä. Puoliveriset ovat siis kuuluneet alueen hevoskantaan jo 1800 -luvun alkupuolelta asti.

Rosabella meni lordin kanssa naimisiin ollessaan 25 -vuotias. Naimisissa kerkesi hän olemaan lordin kanssa kuitenkin ainoastaan kolme vuotta, ennen kuin Rosabellan äiti kuoli äkillisesti sydänkohtaukseen. Äitinsä kuoleman jälkeen alkoi Rosabella käymään entistä useammin kirkossa rukoilemassa Jumalaa. Rosabella opetteli myös ratsastamaan, sekä pitämään hevosista. Naisella olikin miehensä tallissa yksi musta ori ja kimo tamma, joiden kanssa hän ratsasteli usein ympäri lähimaastoa.

Jumala oli ollut todella ankara Rosabellaa ja tämän läheisiä kohtaan. Vuosi äidinsä kuoleman jälkeen vei Hän pois Rosabellan ainoan ystävän, lähialueen rikkaasta perheestä olevan naisen nimeltä Mariela. Rosabella jäi miehensä ja isänsä kanssa kolmistaan asumaan linnaan. Muita läheisiä ihmisiä, kun ei Rosabellalla linnan palvelijattarien ja tallin työväen lisäksi ollut. Rosabellan ollessa 32 -vuotias kuoli lopulta myös hänen 67 vuotias isänsä ennen aikaisesti, pitkään kestäneen viruksen saattelemana.

Hieman isänsä kuoleman jälkeen selvisi, kuinka Rosabella oli jo teini-ikäisestä saakka tapaillut erästä kylän köyhää kirjailijaa. Lordi ei pitänyt uutisesta ja tämän johdosta vangitsikin Rosabellan linnaan. Nainen ei saanut poistua ulos huoneestaan ilman vartijaa ja hänen jokaista liikettään vahdittiin. Rosabella eli vankeudessa kolmen kuukauden ajan, kunnes löydettiin lopulta 33 -vuotiaana kuolleena huoneestaan.

Lordi syytti kuolemasta Rosabellan köyhää poikaystävää ja sai varakkuutensa johdosta myös lakimiehet ja poliisit uskomaan häntä. Tuohon aikaan oli täysin normaalia, että rikkaat olivat ylempiarvoisia ja vaikutusvaltaisempia, kuin muut. Lordin valheiden johdosta lääkärin toteama itsemurha muutettiin Rosabellan kuolintodistuksessa murhaksi. Lordi väitti Rosabellan salarakkaan myrkyttäneen hänet ja mies tuomittiin hirtettäväksi.

Traagisten tapahtumien jälkeen periytyi linna Lordille. Koska Lordilla ja Rosabellalla ei ollut lapsia asui Lordi linnassa siis yksin aina kuolemaansa saakka. Linnalla ei ollut perijää, vaan Lordin kuoleman jälkeen 1800 -luvun lopulla se jäi tyhjilleen sadan vuoden ajaksi.

Linna pysyi tyhjillään ja koskemattomana aina 1980 -luvulle saakka, kunnes Californialainen yrittäjä keksi perustaa linnaan maksullisen esittelykierroksen. Linnaa kunnostettiin ja maalattiin sisältä, jotta se saatiin näyttämään mahdollisimman hyvältä. Esittelykierros linnaan ei kuitenkaan ollut koskaan menestys ja lopulta vuonna 2001 laittoikin yrittäjä linnan myyntiin.

Vuonna 2004 löysi linnan toinen yrittäjä, jolla oli mielessä muuttaa se hotelliksi. Linna siis lopulta myytiin tälle yrittäjälle ja remonttipuuhat saivat alkaa. Linna valmistui lopulta vuonna 2006, mutta toimi hotellina sen jälkeen ainoastaan muutaman vuoden, kunnes huonon menekin takia laitettiin se taas myyntiin. Californiaan matkaavat majoittuivat ennemmin ydinkeskustan läheisyyteen, kuin kuuden sadan kilometrin päähän siitä. Myöskään seudun upea luonto ei houkutellut tarpeeksi vaeltamisesta ja retkeilystä pitäviä ihmisiä majoittumaan linnaan. Yrittäjä, kuten edellinenkin teki linnan omistamisella siis vain runsaasti tappiota.


Tallirakennusten yhdistyminen linnaan

Nykyisen orien tallialueen kivitallit syntyivät 1930 -luvun alkupuolella, kun eräs rikas hevosyrittäjä päätti rakennuttaa siihen itselleen tilan. Alueelle syntyi välipiha, jossa oli kenttä ja kivirakenteinen tallirakennus. Alueelle kuului myös asuinrakennus, joka kuitenkin purettiin 2010 -luvun alussa kattavien kosteuden aiheuttamien homevaurioiden johdosta. Näin syntyi yksi linnan lähialueen tallirakennuksista.

Orien tallialueen kaksi ensimmäistä tallirakennusta (katso kuva 1) rakennettiin paikalleen vasta meidän muuttaessamme alueelle. Samalla syntyi myös orien viimeinen tallialue (katso kuva 2). Orien kolmas alueista (katso kuva 3) on taas ollut pystyssä 1973 vuodesta saakka, jolloin rakennukset valmistuivat. Alueella kasvatettiin jo tuolloin hannoverejä, samalla kun olivat kaksi muuta tallirakennusta ratsastuskoulun käytössä. Ostin tallialueen täysin tuonnäköisenä mitä se on kuvassa (katso kuva 3). Olemmekin kunnostaneet rakennuksia, maalanneet uudestaan ja myös suurentaneet hieman.

Tallialueista pystyssä oli ennen minun muuttamistani alueelle ainoastaan kaksi tallirakennusta orien kilpatallialueelta, siitosorien alueelta kivitalli ja tallialue numero 3 (kuva 3). Orien kaksi kilpatalleista ovat nuo linnaan jo 1800- luvulta saakka kuuluneet Lordin rakennuttamat tallirakennukset. Rakennuksista kummatkin olivat minun muuttaessani alueelle todella huonossa kunnossa, mutta me vanhaa kunnioittaen kunnostimme rakennukset uuteen loistoonsa. Tallirakennukset ovat täysin saman kokoisia, mitä ovat olleet 1800 -luvulta saakka ja osa rakenteista on myös pysynyt ennallaan. Pyrimmekin säästämään rakennuksiin niin paljon vanhaa, kun vain oli mahdollista.

Rakennukset yhdistyivät linnaan vuonna 2010, kun linnan osti eräs asuntokauppias. Kauppias oli vuosien saatossa ostanut itselleen kaikki muutkin linnan lähialueelle tyhjiksi jääneet tallirakennukset tätä harkittua siirtoa varten. Kauppias rakennutti alueelle muutaman maneesin ja laitumia yhdistämään rakennukset paremmin toisiinsa. Hän myös purki kivitallin yhteydessä olleen asuinrakennuksen ja kunnosti tallirakennuksen uuteen loistoonsa. Asuntokauppiaan tarkoitus oli tienata alueen myynnillä miljoonia. Kaikki palaset, kun hän oli vuosikymmenien saatossa onnistunut ostamaan itselleen pilkkahinnoin.


© Dressur Leistungszentrum


Kuinka Filmür muutti alueelle?

Olin jo hetken uneksinut omasta tallialueesta. Olin kertonut unelmasta isälleni ja tämä oli kannustanut minua unelman toteutukseen. Rahasta ei ollut puutetta, joten kiertelin ympäri Amerikkaa katsomassa kalliita ja tilavia alueita. Mikään ei ollut kuitenkaan, kuin tämä. Kaikki olivat joko liian huonossa kunnossa, oli homevaurioita tai aina jotain vikaa. Yleisin vika oli kuitenkin se, ettei alueelle olisi mahtunut rakentamaan enempää, tai rakennuslupia oli mahdoton saada. Usein tilavaksi kutsuttu alue olikin ihan tilava, muttei kuitenkaan täysin sitä, mitä minä tulevalle projektilleni hain. Halusin oikeasti paljon tilaa niin, että minulla olisi mahdollisuus rakennuttaa uusia tallialueita jos alkoi tilanpuute vaivaamaan. Halusin nimittäin asua siinä samassa paikassa kaikki tulevat vuoteni, enkä halunnut joutua muuttamaan heti muutaman vuoden jälkeen tilanpuutteen johdosta.

Kiertelin läpi useita tallialueita. Jossain vaiheessa olin jo melkeen menettää toivoni, kuitenkin lopulta tämän linnallisen tallialueen tullessa vastaan erään Californialaisen asuntokaupan näyteikkunassa. Olin ollut shoppailemassa itselleni uusia vaatteita, kun sattumalta kävelin tämän asuntokaupan ohitse sekä päätin pysähtyä katsomaan ikkunalla olevia ilmoituksia. Ilmoituksen perusteella alue vaikutti aivan mahtavalta! Sitä kehuttiin tilavaksi, rakennuttamaan mahtuisi paljon ja jopa Bill Gates omisti vaimonsa kanssa naapurista laukkapainotteisiin hevosiin keskittyvän tallin. En voinut muuta, kun ottaa myyjän numeron ylös ilmoituksesta, sekä kärsimättömänä soitinkin myyjälle jo heti muutaman tunnin päästä.

Muistan kuinka isäni koitti aluksi rauhoitella innokkuuttani. Niin moni muukin tallialue oli aluksi vaikuttanut aivan yhtä mahtavalta ja lopuksi paljastunut pelkäksi pettymykseksi. Tämä alue ei kuitenkaan sellainen minun ilokseni ollut! Heti linnassa ja tallialueilla kierreltyäni, sekä hometestien tulosten tultua kiirehdin pankkiin todentamaan shekkiä. Lopulta ajoin takaisin linnalle ja kädessäni oli hetkessä valtava avainnippu. Sekä edessäni seisoi valtava linna, joka tulisi olemaan minun kotini.


Kilpatallialueen & tammojen tallialueen syntyminen

Ensimmäiseksi aloitimme rakennuttamaan Filmüriin kilpatallialuetta ja kilpailuarenaa. Tällä alueella oli tallipaikkoja usealle hevoselle ja yöpyjät pääsisivät yöpymään hotelliin, joka oli myös suunnitteilla lähistölle. Kilpailualue ja kilpailuarena valmistuivat 2015 -vuoden kesällä, jonka jälkeen syyskuussa avasimme ne ensimmäisillä kilpailuilla. Kilpailuarenan katsomoihin mahtuu hieman yli 20 000 katsojaa ja ratsastusalue on taas 120m x 200m. Normaaleiden maneesejen ollessa yleensä noin 60m x 100m. Hotelli valmistui kilpatallien läheisyyteen helmikuussa 2016.

Vuoden 2015 kesällä muutti rakas naapurimme Bill Gates pois vaimonsa kanssa ja laittoi tallialueensa myyntiin. Olin tutustunut tuohon vakavamieliseen, mutta todella ystävälliseen herrasmieheen ja tulikin hieman huono fiilis, kun aloin ajattelemaan kuinka alue saattaisi joutua kenen tahansa kamalan tyypin käsiin. Hieman keskusteltuani Karenin ja muiden luottohenkilöideni kanssa päädyimme lopulta tekemään tarjouksen alueesta. Vaikka käyttöä meillä ei sille periaatteessa ollut, tilaa oli Filmürilla muutenkin niin valtavasti.

Bill Gates myi alueen meille mielellään ja saimme tästä 38 miljoonaa pyydetystä (Bill Gates oli itse maksanut 36 miljoonaa, kun oli ostanut tämän vaimolleen) alueesta myös paljon alennusta. Bill Gates myi tallialueensa meille 36 miljoonan dollarin hintaan. Tämä alue oli alunperin pelkästään tyhjillään, sitä remontoitiin, laukkarata purettiin ja sen tilalle rakennettiin muutamia maneeseja sekä kenttiä. Myös tallirakennuksia lisättiin ja alue lopulta ristittiin tammojen tallialueeksi. Lopulta helmikuussa 2016 valmistui alueelle myös neljä 40 hevosen tallirakennusta lisää, joista kaksi nimettiin koulupainoitteisten tammojen, sekä toiset kaksi koulupainotteisten orien tallirakennuksiksi. Tästä Bill Gatesin vaimon entisestä laukkahevostilasta syntyi sijainniltaan Filmürin alueen ensimmäinen tallialue. Tästä tammojen, sekä koulupainotteisten alueesta alkaa siis nykyään Filmür.

Bill Gatesin muuttaessa pois alueelta vaimonsa kanssa jäi Filmürin alueelle yksin ainoaksi yrittäjäksi. Alueella ei meidän lisäksemme asu myöskään muutamaa ihmistä lukuunottamatta muita ulkopuolisia henkilöitä. Näiden tallialueiden lisäksi osana Filmüria on myös paljon asuinrakennuksia, joita me vuokraamme meille töihin tulleille ihmisille. Asuinvuokra vähennetään suoraan palkasta, joten töihin tuleva saa tililleen joka kuukausi pelkästään sen summan, joka hänelle jää muiden kustannuksien ja verojen jälkeen käteen. Me kunnostamme alueelle jatkuvasti uusia asuinrakennuksia käyttöömme uusia työntekijöitä varten. Tällä hetkellä on vapaana 10 asuinrakennusta aivan Filmürin tallialueiden läheisyydestä.